lørdag den 31. maj 2014

Religiøse symboler

UVi skal arbejde med religiøse symboler i min ene 2. Klasse indtil sommerferien.


F.eks. Skal vi arbejde med øjet som symbol i forskellige religioner.

Talemåden "Øjet er sjælens spejl" viser, hvilken central symbolik der tillægges øjet. Øjet forbindes med lys og synskraft, også i åndelig forstand. Siden barokken har et øje i en trekant symboliseret den treenige Guds allestedsnærværelse. Synskhef er en ekstrem åndelig synsevne, omtalt fx i forbindelse med profeter og mystikere. At være blind, evt. kun momentant, og derefter blive seende er et udbredt symbol for at komme til indsigt, for omvendelse, ny tro og kærlighedens mirakel.

Øjets kraft kan også tolkes negativt; personer eller dyr kan have onde øjne, de kan forstene omgivelserne som Medusa i græsk mytologi eller hypnotisere som fx folketroens slanger; i islamisk folketro kan Fatimas hånd, fx på en amulet, bruges som et stærkt værn imod onde øjne. I hinduismen og buddhismen findes forestillingen om det tredje øje som symbol for transcendent bevidsthed.

Vi skal også arbejde med andre symboler, fisken, Davidstjerner, Fatimas hånd, samt farvernes betydning i bla. Hinduismen.Ingen kommentarer:

Send en kommentar